IT & Hållbarhet – Frekis ger entreprenörer nya möjligheter i pandemin

Smart Locks

Nu etablerar sig cykelpoolen ”Theishare” i Kungsängen.

Poolen består av återvunna cyklar och förtjänsten går till en covid-19 fond. Affärsidén bygger på delningsekonomi och att främja ett cirkulärt samhälle där resurser tas tillvara i så hög utsträckning som möjligt. Theishare/Frekis främjar även integration då alla som jobbar i företaget har invandrarbakgrund.

– Att cykla är särskilt smart nu i pandemi-tider eftersom man inte riskerar att bli smittad och det är dessutom bra för hälsan. Många har blivit stillasittande i karantän under våren och har inte kunnat träna i samma utsträckning som tidigare. Med vår cykelpool behöver man inte ens ha en egen cykel utan hyr bara när man behöver den vilket är billigare och mer miljövänligt, säger Junaid Joosani, grundare av Frekis.

Cykelpoolen fungerar precis som en bilpool, där man enkelt bokar cykel via appen Frekis och låser upp den med ett digitalt lås. Cyklarna hämtas upp och lämnas vid Kungsängen station. De första sex månaderna går förtjänsten till en covid-19 fond.

Cyklarna är återvunna och fixade till toppklass, vilket har gjorts i samarbete med Urban ReCycling. Idén bakom samarbetet är att tillhandahålla ett billigt och miljövänligt transportmedel så att säga ”on-demand” i städer.

– Just nu har vi riktigt bra cyklar under omlopp, men vi behöver fler. Efterfrågan är hög så har ni någon cykel stående där hemma som ni inte använder och kan skänka så tveka inte att höra av er till oss så kommer vi och hämtar den, säger Muhammad Ben Khalifa som har hand om uthyrningsverksamheten i Kungsängen.

– De som hyr cyklar via appen ska veta att de förutom att bidra till att bekämpa covid-19 även stöttar en lokal entreprenör och bidrar till ett levande lokalsamhälle, säger Junaid.

Med hjälp av appen Frekis och ett antal cyklar kan egentligen vem som helst starta en cykelpool, vilket kan vara en god idé om man t ex förlorat sitt jobb pga pandemin.

Read the full article at it-hallbarhet.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *